Aktualności Lean
W sekwencji i w obiegu zamkniętym - relacja z Lean Trendy 2022
Dodano: 2022-10-26

Maciej Pieńkowski pokazał w jaki sposób połączenie grywalizacji i systemu sugestii pracowniczych, pomogło uzyskać realne efekty w postaci zaangażowania pracowników w zgłaszanie i wykonywanie pomysłów usprawniających proces. Co ciekawe, w przedstawionej grze, punkty przyznawane były za pomysły zrealizowane - czyli musiały przejść już całą ścieżkę, eliminując problemy ze zbyt długim feedbackiem.

Trzeba jednak uważać – jak zwracał uwagę prelegent - bo nagrody zewnętrzne mają efekt uzależniający. Wciągają w działania, ale też potrzeba coraz wyższych dawek, by utrzymać zaangażowanie. Dlatego warto łączyć je także z motywacją wewnętrzną. Pewną pułapką jest samo tworzenie gry, podczas którego pojawia się dużo pomysłów do wbudowania - a trzeba do tego procesu podejść raczej iteracyjnie.
Od strony HR i od kuchni
Maciej Kanert postanowił przyglądać się, czy w systemie kadrowo-płacowym Toyoty jest coś co jest niespotykane. Otóż system ten w Domu Toyoty to człowiek - indywidualista pracujący w zespole. Co ciekawe, w firmie nadal bardzo mocno zakrzewiona jest pamięć o zwolnieniach z lat 50, co nie pozostaje bez wpływu na politykę firmy. Obecnie jednak zmienia się m.in. system płac, który jest coraz mocniej uzależniony od umiejętności, a nie stażu w firmie, jak było dotąd.

Lean w gastronomii – może kojarzyć się trochę ze znanym programem „Kuchenne rewolucje”. O tym jak Lean pomógł w hotelu opowiadał Tomasz Szuba, który opowiedział o swoich doświadczeniach z pracy z hotelowymi restauracjami. Okazuje się że 45% procent jedzenia z bufetu jest niepotrzebne. W skali roku zmarnowane są tony. Prelegent podkreśla, że także w tym środowisku można mierzyć i widzieć rzetelne dane – możemy m.in. dowiedzieć się, ile zjada gość i porównać te dane z założeniami kucharza. Wprowadzić m.in. wskaźniki zjadalności potraw. Okazuje się, że często podejmowane są decyzje prowadzące do nadprodukcji. Jest wiele obszarów, w których można doskonalić gastronomię, trzeba sporo uwagi i otwartości. Przykładowo, sposób krojenia ciasta przyniósł kilkunastotysięczne oszczędności bez uszczuplania porcji dla gościa.
Na czas i w sekwencji
Monika Malciak przedstawiła przebieg zmian związany z przejściem ze znanego dobrze wszystkim JIT (Just in time) na JIS (Just in sequence). Firma musiała sprostać problemom takim jak tworzenie od nowa wszystkich procedur, planowanie produkcji oraz konkretnej kolejności załadunku zasobów. Mimo wielu problemów firmie udało się wdrożyć JIS, a to wszystko dzięki stworzeniu zespołów z pracowników różnych działów, dużych nakładów na jakość komponentów oraz planowania z myślą „zawsze bądź gotowy na najgorszy scenariusz”.

Konferencję zakończyła Grażyna Potwora wraz z Krzysztofem Dobrowolskim tematem „Jak żyć Panie Leanowcu: balans czy integracja”. Posłuchaliśmy o wadach i zaletach pracy w systemie work-life balance (Grażyna) i work-life integration (Krzysztof). Podczas głosowania publiczności wynik był 50:51 głosów za work-life integratrion. A Wy drodzy czytelnicy, za jakim rozwiązaniem jesteście?

Pozostałe aktualności Lean
-
Pozwól pracownikowi wypowiedzieć się do końca - relacja z konferencji „Polak potrafi! Lean w polskich realiach” 2023
17-18 maja to czas, w którym Pomorze ponownie po kilkuletniej przerwie gościło duże leanowe wydarzenie – za sprawą Konferencji „Polak potrafi! Lean w polskich realiach”. Na konferencję zjechali goście z najdalszych zakątków Polski, a dodatkowo mieliśmy także akcent bezpośrednio z Japonii. Wydarzenie było też okazją do świętowania 20-tej rocznicy powstania LeanQ Team.
-
Zapowiedź: XX Konferencja Produkcja Klasy Światowej
Zapraszamy na XX edycję konferencji: „PRODUKCJA KLASY ŚWIATOWEJ. PRZEMYSŁ 4.0, WCM, LEAN – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIA”, na której od dwudziestu lat mamy przyjemność gościć kadrę zarządzającą z dużych i średnich firm produkcyjnych. Nasza konferencja stwarza Uczestnikom niepowtarzalną możliwość wymiany informacji na temat aktualnej sytuacji firm działających w sektorze produkcji z różnych branż. ...
-
Zapowiedź: ADN Business Services Academy 2023: Becoming A Leader
ADN BUSINESS SERVICES ACADEMY 2023: BECOMING A LEADER odbędzie się w dniach 14-15 czerwca w Warszawie w ADN Centrum Konferencyjnym przy ul. Grzybowskiej 56.
Technologie wspierające Lean
PARTNERZY SEKCJI:


Komentarze
17-18 maja to czas, w którym Pomorze ponownie po kilkuletniej przerwie gościło duże leanowe wydarzenie – za sprawą Konferencji „Polak potrafi! Lean w polskich realiach”. Na konferencję zjechali goście z najdalszych zakątków Polski, a dodatkowo mieliś ...
Zapraszamy na XX edycję konferencji: „PRODUKCJA KLASY ŚWIATOWEJ. PRZEMYSŁ 4.0, WCM, LEAN – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIA”, na której od dwudziestu lat mamy przyjemność gościć kadrę zarządzającą z dużych i średnich firm produkcyjnych. Nasza konferencja stwarz ...