Aktualności Lean

 

W sekwencji i w obiegu zamkniętym - relacja z Lean Trendy 2022

 Dodano: 2022-10-26
Konferencja Lean Trendy, to wydarzenie gromadzące pasjonatów i praktyków Lean, a przygotowywane przez członków Stowarzyszenia Lean Management Polska. Ponownie po dwóch latach przerwy, zgromadziła w Łodzi sporą grupę entuzjastów ciągłego doskonalenia procesów.
Jako pierwszy wystąpił Mirosław Bachorz, który mówił o przejściu od gospodarki liniowej do gospodarki o obiegu zamkniętym. Jak mówił, przejście nie ma wymiaru jedynie politycznego, ale także biznesowy. Regulacje wpłyną na funkcjonowanie przedsiębiorstw poprzez nowe opłaty środowiskowe, ale też m.in. obowiązek udostępniania instrukcji naprawy niezależnym serwisom, co ma zwiększyć możliwości naprawy produktów i ograniczeniu ich wyrzucania, czy też złomowania.

Lean Trendy 2022 relacja

Maciej Pieńkowski pokazał w jaki sposób połączenie grywalizacji i systemu sugestii pracowniczych, pomogło uzyskać realne efekty w postaci zaangażowania pracowników w zgłaszanie i wykonywanie pomysłów usprawniających proces. Co ciekawe, w przedstawionej grze, punkty przyznawane były za pomysły zrealizowane - czyli musiały przejść już całą ścieżkę, eliminując problemy ze zbyt długim feedbackiem.

Lean Trendy 2022 relacja

Trzeba jednak uważać – jak zwracał uwagę prelegent - bo nagrody zewnętrzne mają efekt uzależniający. Wciągają w działania, ale też potrzeba coraz wyższych dawek, by utrzymać zaangażowanie. Dlatego warto łączyć je także z motywacją wewnętrzną. Pewną pułapką jest samo tworzenie gry, podczas którego pojawia się dużo pomysłów do wbudowania - a trzeba do tego procesu podejść raczej iteracyjnie.

Od strony HR i od kuchni

Maciej Kanert postanowił przyglądać się, czy w systemie kadrowo-płacowym Toyoty jest coś co jest niespotykane. Otóż system ten w Domu Toyoty to człowiek - indywidualista pracujący w zespole. Co ciekawe, w firmie nadal bardzo mocno zakrzewiona jest pamięć o zwolnieniach z lat 50, co nie pozostaje bez wpływu na politykę firmy. Obecnie jednak zmienia się m.in. system płac, który jest coraz mocniej uzależniony od umiejętności, a nie stażu w firmie, jak było dotąd.

Lean Trendy 2022 relacja

Lean w gastronomii – może kojarzyć się trochę ze znanym programem „Kuchenne rewolucje”. O tym jak Lean pomógł w hotelu opowiadał Tomasz Szuba, który opowiedział o swoich doświadczeniach z pracy z hotelowymi restauracjami. Okazuje się że 45% procent jedzenia z bufetu jest niepotrzebne. W skali roku zmarnowane są tony. Prelegent podkreśla, że także w tym środowisku można mierzyć i widzieć rzetelne dane – możemy m.in. dowiedzieć się, ile zjada gość i porównać te dane z założeniami kucharza. Wprowadzić m.in. wskaźniki zjadalności potraw. Okazuje się, że często podejmowane są decyzje prowadzące do nadprodukcji. Jest wiele obszarów, w których można doskonalić gastronomię, trzeba sporo uwagi i otwartości. Przykładowo, sposób krojenia ciasta przyniósł kilkunastotysięczne oszczędności bez uszczuplania porcji dla gościa.

Na czas i w sekwencji

Monika Malciak przedstawiła przebieg zmian związany z przejściem ze znanego dobrze wszystkim JIT (Just in time) na JIS (Just in sequence). Firma musiała sprostać problemom takim jak tworzenie od nowa wszystkich procedur, planowanie produkcji oraz konkretnej kolejności załadunku zasobów. Mimo wielu problemów firmie udało się wdrożyć JIS, a to wszystko dzięki stworzeniu zespołów z pracowników  różnych działów, dużych nakładów na jakość komponentów oraz planowania z myślą „zawsze bądź gotowy na najgorszy scenariusz”.

Lean Trendy 2022 relacja

Konferencję zakończyła Grażyna Potwora wraz z Krzysztofem Dobrowolskim tematem „Jak żyć Panie Leanowcu: balans czy integracja”. Posłuchaliśmy o wadach i zaletach pracy w systemie work-life balance (Grażyna) i work-life integration (Krzysztof). Podczas głosowania publiczności wynik był 50:51 głosów za work-life integratrion. A Wy drodzy czytelnicy, za jakim rozwiązaniem jesteście?

Lean Trendy 2022 relacja

Krzysztof Bednarz, Michał Brzuchacz


Pozostałe aktualności Lean

  • Zapowiedź: 17. Konferencji Lean | Six Sigma

    zapowiedz-17-konferencja-lean-six-sigma

    Zapraszamy serdecznie do udziału w 17. Konferencji Lean | Six Sigma, organizowanej przez Akademię Białego Kruka, która odbędzie się 6-7 czerwca we Wrocławiu. Wydarzenie stanowi wyjątkową okazję do spotkania oraz wymiany poglądów z czołowymi ekspertami, praktykami i specjalistami z dziedziny optymalizacji procesów i rozwiązywania problemów.

  • Dobre praktyki Lean Higher Education

    dobre-praktyki-lean-higher-education

    Dobre praktyki zarządcze, projektowe i narzędziowe – to temat przewodni tegorocznego XI seminarium LeanHE Poland. Wydarzenie organizowane przez Wydział Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej odbędzie się w dniach 24–25 czerwca.

  • oLEANpiada 2024

    oleanpiada-krakow-2024

    oLEANpiada odbędzie się w dniu 22 kwietnia 2024 roku na terenie Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Wydarzenie będzie obejmować tematy związane z Lean Management, uwzględniając także tematykę Problem Solving.

Technologie wspierające Lean

PARTNERZY SEKCJI:

3DGence
Comarch Technologies

Komentarze





Śledź nas w social media Aktualności  
Zapowiedź: 17. Konferencji Lean | Six Sigma

Zapraszamy serdecznie do udziału w 17. Konferencji Lean | Six Sigma, organizowanej przez Akademię Białego Kruka, która odbędzie się 6-7 czerwca we Wrocławiu. Wydarzenie stanowi wyjątkową okazję do spotkania oraz wymiany poglądów z czołowymi ekspertam ...

Dobre praktyki Lean Higher Education

Dobre praktyki zarządcze, projektowe i narzędziowe – to temat przewodni tegorocznego XI seminarium LeanHE Poland. Wydarzenie organizowane przez Wydział Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej odbędzie się w dniach 24–25 czerwca.

Polecamy
Kalendarz konferencji Lean  
  Kwiecień 2024  
PON WT ŚR CZW PT SOB NDZ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Najbliższe szkolenia Lean  
PatronujemyWyszukiwarka
Śledź nas na Facebooku