Aktualności Lean
Relacja: IV Forum Adaptive Manufacturing w sektorze FMCG
Dodano: 2015-10-13Tuż nad recepcją, w części konferencyjnej hotelu, przedstawiciele siedemnastu firm pokazywali jak problemy w procesach odkrywać codziennie, nieustannie i bez przywdziewania długiej, maskującej brody. Niektórzy prelegenci pokazali także uczące porażki w tworzeniu kultury ciągłego doskonalenia i przebieg drugiego startu. Bogdan Hołowiecki z Colgate Palmolive odniósł się do podstaw, które nie zawsze stają się fundamentami w pogoni za wydajnością i oszczędnościami. Pytał m.in. o to czy u podstaw mierzenia standardów w naszych zakładach leży idea Kaizen. Pokazał również, jak konflikt interesów poszczególnych grup ludzi może wpływać na spadek zaangażowania pracowników w programach sugestii. Poprzez reorganizację działań i przypisanie do każdego wniosku zespołów ludzi, które razem od początku do końca były zainteresowane tym, aby wniosek płynnie przeszedł z fazy pomysłu do fazy realizacji i wdrożenia.
Pierwszy dzień konferencji przyniósł nam wiele ciekawych spostrzeżeń na temat działania programów Kaizen i kulturze zakładu. Maciej Szymczak - dyrektor generalny ZPC Bałtyk - pokazywał jak pobudzić do wdrażania nowych standardów pracowników, którzy pracują 40 lat w jednej firmie. Zwrócił uwagę, aby nie oceniać dotychczasowych metod pracy, ale pokazać, że jednocześnie także i tu w zakładzie z tradycjami i wieloletnimi nawykami, pracę można sobie uprościć. Jednym z powodów do radości dyrektora jest obecna dynamika spotkań. Każdy chętnie zabiera głos i przedstawia znane mu fakty dotyczące omawianego problemu, co sprzyja ich rozwiązywaniu.
Przełamanie oporu pracowników
Do aktywności pracowników odniósł się także Krzysztof Januszek - dyrektor zakładu produkcyjnego Bel Polska. Przedstawił dwie koncepcje działania - farmera uprawiającego cierpliwie swoje pola i zbierającego podczas żniw owoce swojej pracy oraz myśliwego, który jednym strzałem poluje grubego zwierza. Jest to połączenie podejścia projektowego, nastawionego na ustrzelenie oszczędności i budowy kultury, która owocuje zmniejszeniem oporu pracowników do zmian i stabilnością działań doskonalących. Następnie wysłuchaliśmy pasjonującej podróży przez modernizację zakładów Grupy Hortex. Jak mówił Przemysław Bartkowiak – dyrektor zakładu, początkowo Lean śmieszył pracowników, ale obecnie ich pomysły doprowadziły do najlepszej wydajności na świecie. Humorystyczna przyśpiewka „Będziemy mistrzami świata” zamieniła się w fakt – pierwsze miejsce wśród wszystkich zakładów na świecie w kategorii 2L i drugie miejsca w kategoriach 1L i 0,5L.
Końcówka dnia, to spotkania w interaktywnych grupach roboczych. W stoliku prowadzonym przez Bartosza Sikorskiego z Lajkonika, uczestnicy pytali jak zapewnić płynne zastępstwa na liniach produkcyjnych oraz odpowiednio sprawne wdrożyć na stanowisko nowego pracownika tymczasowego. Marek Ciborowski z Krajowej Spółki Cukrowej zainteresował natomiast metodą Kanban, dzięki której magazyn jest w stanie wydawać znaczną ilość indeksów operując na niewielkiej przestrzeni magazynowej. W stoliku Marka Forkuna z Gnosis Business Solutions królowały tematy związane z przywództwem i tworzeniem środowiska pracy wspierającego ciągłe doskonalenie. Uczestnicy mogli również zapoznać się z dzisiejszymi możliwościami monitorowania produkcji o czym opowiadał Andrzej Jarosz z ANT. W grupie prowadzonej przez Łukasza Glińskiego z Les Higiena dyskutowano jak można zaoszczędzić wdrażając odpowiednio skonstruowany system higieniczny.
Bezpieczeństwo pracy - konieczność czy możliwości
Drugi dzień rozpoczął blok, w którym szeroko omówiono zagadnienia związane z bezpieczeństwem pracy. Magdalena Kozłowska z Lotte Wedel spojrzała na zagadnienie od strony zarządzania procesowego i sposobów optymalizacji procesów BHP. W ramach ich analizy i dokonanych usprawnień zmniejszono liczbę stron dokumentów o kilkadziesiąt procent. Wcześniejsze procedury ze względu na poziom skomplikowania albo nie były rzetelnie wypełniane, albo kosztem ich cierpiały inne obowiązki pracownika. Paweł Krokocki z Danone pokazał m.in. politykę bezpieczeństwa pod którą widnieją podpisy całej kadry zarządzającej. Polityka ta jest bazą dla wszystkich decyzji podejmowanych przez kierownictwo. System bezpieczeństwa w pracy wspomagany jest przez codzienną komunikację na wszystkich szczeblach zarządzania. Cały blok zakończyła prelekcja Bernarda Wierzbika z Frito Lay, który udowadniał, że kultura bezpiecznej pracy jest jednocześnie wspomagaczem dla wzrostu efektywności zakładu.
Ku ciągłej doskonałości
W drugiej części dnia zaprezentowali się: Paulina Jurkiewicz z Kosmepol Fabryka L'Oreal Polska, Krzysztof Łupiński z British American Tobacco Polska, Agata Zabielska z Mondelez Polska i Jędrzej Śliwka z Imperial Tobacco Polska. Prelegenci tego bloku pokazywali drogę ich zakładów produkcyjnych ku ciągłej doskonałości. Paulina Jurkiewicz zwróciła uwagę na znaczenie małych kroków w rozwoju kadry menadżerskiej. Krzysztof Łupiński pokazał natomiast korzyści wynikające ze standaryzacji pracy maszyn w połączeniu z ich autonomiczną obsługą oraz sukcesywnym rozwiązywaniem pojawiających się problemów. Codzienne spotkania i analiza pracy doprowadziła do znacznego spadku ilości nieplanowanych zatrzymań i wzrostu wydajności. W swoim wystąpieniu zwrócił również uwagę na rolę wsparcia kierownictwa w utrzymaniu wdrożonych standardów na kolejnych liniach produkcyjnych.
Rolę liderów w ciągłym doskonaleniu podkreśliła również Agata Zabielska z Mondelez. Przedstawiła m.in. proces ich edukacji, w którym stają się osobami odpowiedzialnymi za obszar i zorientowanymi na rozwiązywanie problemów. Także w zakładach Mondelez kultura rozwiązywania problemów podtrzymywana jest poprzez system dziennego zarządzania. Jędrzej Śliwka z Imperial Tobacco Polska zwrócił uwagę na zarządzanie wizualne, które pomaga w łatwy sposób zapobiegać raz już popełnionym błędom. Poprzez jasno przekazywane informacje, szybko weryfikowane są także problemy o najwyższym priorytecie.
Bez charakteryzacji i obwiniania
Prelegenci IV Forum Adaptive Manufacturing w sektorze FMCG pokazali, że z codziennymi problemami pracowników można zapoznawać się "bez przebierania". Obecność zarządzających w miejscu pracy, codzienne spotkania produkcyjne, kultura bez obwiniania i metodyczne poszukiwanie przyczyny źródłowej problemów – to aspekty, które wpływają na tworzenie kultury ciągłego doskonalenia i stałego wzrostu produktywności zakładów.
Pozostałe aktualności Lean
-
Nowoczesne podejście do doskonalenia procesów - relacja z IX Europejskiego Kongresu Lean
Dziewiąta edycja Europejskiego Kongresu Lean przyniosła uczestnikom ogromną dawkę wiedzy na temat wdrażania efektywnych procesów i innowacji w różnych branżach. Organizatorzy podkreślali, że kluczowym przesłaniem wydarzenia jest przekonanie, że to, co jest dobre dzisiaj, jutro może już być jedynie wystarczające.
-
Bezpłatna Konferencja – Cyfrowa Transformacja w Biznesie
Jak rozpocząć proces zmiany i zadbać o rozwój technologiczny firmy? Już 24 października odbędzie się Konferencja, podczas której zostaną przedstawione najnowsze trendy w zakresie wdrażania i udoskonalania procesu cyfrowej transformacji.
-
Doskonalenie procesów, zespołów i robotów
Ósma edycja konferencji Lean Trendy odbyła się 21 września. Jest to coroczne wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Lean Management Polska, zrzeszające sympatyków doskonalenia, którzy szerzą filozofię Lean w swoich miejscach pracy, działając w setkach firm w całym kraju.
Technologie wspierające Lean
PARTNERZY SEKCJI:
Komentarze
Dziewiąta edycja Europejskiego Kongresu Lean przyniosła uczestnikom ogromną dawkę wiedzy na temat wdrażania efektywnych procesów i innowacji w różnych branżach. Organizatorzy podkreślali, że kluczowym przesłaniem wydarzenia jest przekonanie, że to, c ...
Jak rozpocząć proces zmiany i zadbać o rozwój technologiczny firmy? Już 24 października odbędzie się Konferencja, podczas której zostaną przedstawione najnowsze trendy w zakresie wdrażania i udoskonalania procesu cyfrowej transformacji.
PON | WT | ŚR | CZW | PT | SOB | NDZ |
---|---|---|---|---|---|---|
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |